wtorek, 16 października 2012

Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami

Do tej pory moje pieczenie chleba ograniczało się na wrzuceniu składników do maszyny, cierpliwym czekaniu (aż owe uprzędzenie wymiesza i upiecze bochenek) i na wyjęciu gotowego chleba. Przyczyną tego głównie była niechęć i strach przed drożdżami, wyrabianiem ciasta itp. Ale! Kiedy zobaczyłam przepis na tenże chleb w książeczce Kuchnia niskotłuszczowa" z serii Z kuchennej półeczki, postanowiłam, że czas na walkę z drożdżowym lękiem. I tak za trzecim podejściem powstał cudowny, aromatyczny chleb, idealny do pleśniowych serów i i oliwy:)

A, że dziś Międzynarodowy Dzień Chleba, Akcja Pieczenia Chleba Zorry...



Składniki:
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie, pokrojonych w paski
  • 60 g zielonych oliwek, drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 450 g pszennej mąki (typ co najmniej 650)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml niskotłuszczowego jogurtu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2  łyżeczki soli
Drożdże i cukier wsypać do małego kubka, zalać letnią wodą i odstawić na 10 - 15 min, by urosły. Mąkę przesiać do miski i dodać łyżeczkę rozmarynu. Pośrodku zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże. Dodać przecier, pomidory i oliwki, a także jogurt oraz sól. wymieszać na gładką masę ( ja mieszałam łyżką). 

Ciasto wyłożyć na posypana mąką stolnicę i ugniatać 3 - 4 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na mniej więcej 40 min., by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. i znów przykryć ściereczką i zostawić na 30 min. W tym czasie włączyć piekarnik i nastawić go na 210 st. 

Po upływie 30 min., wierzch ciasta posmarować oliwą z suszonych pomidorów, posypać solą i rozmarynem. Piec 35 - 40 min., po wyjęciu studzić 10 min. i wyjąć z formy, zostawić, do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

3 komentarze:

  1. Robiłam niedawno bułki z pomidorami i były pysze, dlatego ten chlebek, musiał być jeszcze lepszy!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie wygląda:) musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. I am glad you did overcome the fear of yeast. See, it is easy! ;-)

    Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)